Vařím bez masa, ale hlavně bez vegety, bez kečupu, bez eidamu, bez mrazáku a bez mikrovlnky. A překvapivě se to dá jíst.

středa 23. ledna 2013

Chleba

Suroviny
hladká mouka - 3 hrnky (ideálně pšeničná chlebová, na obrázku pšeničná celozrná s žitnou)
sůl - 1,5 až 2 lžičky
drcený kmín - 1 až 2 lžičky
sušené droždí - 1 lžička
voda - 1,5 hrnku

Suchou směs dobře promíchejte, přidejte vodu a vařečkou/rukama vypracujte hutné těsto. Nechte 8 až 12 hodin kynout. Po nakynutí vyklopte na pomoučený vál a rozetřete do obdélníku cca 2 cm silného a nechte ještě 15 minut odpočinout. Pak obdélník přeložte na třetiny zepředu a zezadu, a pak na třetiny zprava a zleva. Znovu nechte odpočinout, tentokrát 60 minut. Po půl hodině zapněte troubu na 230 stupňů. Jakmile uplyne 60 minut, vyklopte bochánek do pekáčku či pečící mísy, přiklopte pokličkou a pečte 30 minut (poklička není tak nutná). Pak sundejte pokličku a pečte ještě 15 minut. V průběhu pečení potírejte povrch chleba vodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat